Történet

Az együttes megalakulása 2003 novemberére tehető. Egy korábban működő csoport néhány tagja, valamint a hozzájuk csatlakozott új tagok, 2004 augusztus 20.-án – Sátorhely községgé nyilvánításának 20. évfordulója alkalmából – mutatkoztak be a falu nyilvánossága előtt. A táncok betanítását, valamint az egyesület koreográfusi feladatait ekkor még Kiss Gábor néptáncpedagógus látja el. 2004 őszétől folyamatosan bővítik a repertoárt, és bemutatkoznak a környék településein.

2005 áprilisában megtartják első önálló műsorukat, ahol két új táncot is bemutatnak a sátorhelyi közönségnek. Az első komolyabb megmérettetés egy kistérségi kezdeményezés, a Sátorhelyi Folkműhely, amely Varga Veronika, és Kiss Gábor ötlete -és szervező munkája nyomán jött létre. Ennek eredményeképpen 2005 augusztus 19.-én fellépnek a IX. Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, és a másnapi gálán.

2006-ban további koreográfiákat tanulnak. Év elején bemutatkoznak a Mohácsi busójáráson, majd ellátogatnak Erdélybe (Aranyosgyéres). Egyre több helyre hívják az együttest, több mint húsz alkalommal adnak műsort. A nyár közepén ismét megrendezésre kerül a tánctábor, majd – a környéken egyedülálló vállalkozásként, kibővülve vendég táncosokkal, Vágyak Köve címmel, egy tematikus táncjátékot mutatnak be a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

2007 március 31.-én bemutatják a sátorhelyi közönségnek a második önálló műsorukat, ezen az estén testvértánccsoporti kapcsolatot létesítenek a Csúzai “Csárdás”, és a Tolnai “Forgatós” Néptáncegyüttesekkel!

A 2008-as év a jubileum jegyében telik. Az 5 éves együttes új táncokkal, és új táncosokkal bővül, a helyiek mellett, majsi, bólyi és mohácsi táncosok is táncolnak a csoportban. A nyári néptánctábor zárásaként – Folkpiknik néven – nagysikerű műsort adnak a Sátorhelyi Parkban, majd megismételték ugyanezt a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon. Az év zárásaként pedig a Sátorhelyi Kultúrházban mutatják be jubileumi műsorukat.

A 2009-es évet a Mohácsi Busójáráson adott műsorral kezdik. A tavasz folyamán további táncokat tanulnak be, majd kiegészülve a Sátorhelyi Folkműhely csoportjaival nyárindító műsort adnak Mohácson a Schneider Lajos Művészeti Iskola színpadán. Vendégszerepelnek Mohács francia testvérvárosában, Wattrelos-ban. Július végén már ötödször kerül megrendezésre a nyári tánctábor, és másodszor az ezt lezáró műsor. Augusztus 17.-én és 20.-án ismét a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon adnak műsort. Ez az ősz ismét egy új koreográfia betanulásával telik el!

2010 a már “szokásos” busójárási programokkal kezdődik. Ennek része a gyermek játszóház megszervezése és lebonyolítása, a Magyar bál megnyitása, és a vasárnapi műsor. Ez évben egyre határozottabban fogalmazódik meg a saját rendezvények szervezésének gondolata. Pályázati forrásból saját színpadot építenek, valamint színpadtechnikát vásárolnak. Nyáron ismét tánctábor, néptáncfesztivál, majd egy törökországi utazás következik. Ősz elején román, és török táncosok közreműködésével, első alkalommal kerül sor egy ifjúsági néptánctalálkozó megszervezésére!

2013 novemberében megtartják 10 éves jubileumi műsorukat a sátorhelyi kultúrházban. 2014-ig rendszeresen megrendezik a nyári tánctábort, és a hozzá kapcsolódó táborzáró műsorokat. Továbbra is részt vesznek a térség nagyobb kultúrális rendezvényein. Pályázati forrásokból bővítik viseleteiket, és berendezik saját klubhelységüket.

2015-ben váltás történik az együttes szakmai vezetésében. Kiss Gábor helyett Vass Oszkár, és Vassné Papp Viktória látják el a táncoktatói és koreográfusi feladatokat! Irányításukkal új koreográfiák készülnek, amelyek között a korábbiaknál hangsúlyosabban jelennek meg a szűkebb térség néptáncanyagai.

2016 szeptemberétől Vassné Papp Viktória vezetésével, két korosztályban, gyermekcsoport kezdi meg a működését.